Gister schreef ik dit stukje. Na het gepost te hebben kwam er eigenlijk meteen een discussie op gang met een van de die-hard fans van New Heroes. Na een dag op en neer getwitter kwam uiteindelijk de volgende vraag:

Jij volgt veel sport he? Wat is t meest entertaining wat je so far zag tijdens een game?   

Klopt, ik volg veel sport. Maar het mooie aan mijn antwoord is dat mijn meest entertaining moment niet was bij een sportwedstrijd of een dingetje van een sportclub. Mijn top 4 bestaat uit fan beleving georganiseerd door merken. Merken die consumenten zoeken, consumenten die dan in feite ook fan zijn.

Zo ben ik met Sportlife van Denver naar L.A gereden in een Greyhound bus. Via de Rocky’s, Grand Canyon, Las Vegas, Bryce, noem het allemaal maar op, naar L.A. 10 dagen lang ondergedompeld in de USA met de nodige activiteiten onderweg. Die dan wel weer sportgerelateerd waren. Forelvissen en paardrijden ( heb er nog spierpijn van, 20 jaar later) daargelaten…

Ook ben ik met Veronica magazine ( voor de jongeren onder ons, vroeger was er nog een tijdschrift waarin vermeld werd wat er op tv kwam die week) naar Chicago en Indianapolis geweest om bij de Bulls en de Pacers te gaan kijken. Ook ben ik met Lipton Ice een week ondergedompeld in de Franse Alpen om daar met o.a. Mental Theo een week te snowboarden.

Met stip op nummer 1 staat mijn trip met Pepsi Max naar Florida. Het was de introductie van het merk wereldwijd en kosten noch moeite werden gespaard om de consumenten   (fans) te overtuigen van het drankje en het populair te maken. Jaren lang heb ik Pepsi-Max gedronken totdat de Breezers op de markt kwamen, maar dat is een ander verhaal…. Ik ontmoette daar Cindy Crawford en Luke Perry op een eiland in de Everglades, Pamela Anderson in een waterpark, Jean Claude van Damme in de Universal studio’s en last but not least, en die combinatie is het gekst, Andre Agassi in een honkbalstadion. De combinatie was weird, de experience des te mooier. Het stadion lag naast een American Football stadion en daar werden op een gegeven moment duizenden tennisballen gedropt vanuit een helikopter. Tussen die ballen zaten er 5 met de signature van Agassi erop, de gelukkige die die vond mocht met hem een babbeltje maken en natuurlijk ontmoeten.

1
foto van foto, dus wat onscherp 🙂

Er gebeurde daar van alles naast het stadion om het de fans naar de zin te maken voor de wedstrijd. Zelf een bal slaan, voetballen in een grote opblaasbare kooi, op de foto met de cheerleaders ( foto op aanvraag ) en natuurlijk veel eten en drinken. Samen zijn en genieten van de sport. Wat een heerlijke middag !

 

Dus ja, niet alleen bij sportwedstrijden is men op zoek naar de fan beleving. Zoals je kan lezen zijn die van mij, al dan niet toch gerelateerd aan sport, georganiseerd door bekende merken. Merken die ook de interactie met de fans zoeken om de verkoop te stimuleren.

Even terug naar die 2 basketbal wedstrijden en de beleving die ik daar meemaakte. De wedstrijd van de Pacers stond voor ons ook in het teken van een meet en greet met de spelers. Rik Smits was er destijds natuurlijk een van, Reggie Miller was ook “wel leuk” om even een handje te geven :). Voor de rest moet ik heel eerlijk bekennen dat de beleving tijdens en voor de wedstrijd minimaal was destijds. Waar wij de hele wedstrijd geboeid op onze stoel zaten te kijken liepen de Amerikanen aan en af met eten en drinken te zeulen… die hebben de helft van de wedstrijd niet gezien, maar waren wel binnen !

Tot zover mijn “fan” belevingen. Ik heb het nu over de periode 1994-1995, een tijd waarin social media nog bij lange na niet bestond en men dus dit soort “fratsen” moest uithalen om de fans te bereiken. Voor mij was dat stukken mooier dan de onzin die sommige bedrijven nu de wereld in slingeren via Twitter o.i.d. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat dat nu niet werkt, maar de echte interactie met de fan ga je dan niet bereiken. Daarvoor moet men toch echt naar de mensen toe, of moet men een verdomd goed concept hebben om de mensen aan zich te binden. En geloof me, dat werkt nog altijd het beste door het echt te beleven !

 

 

 

 

Advertenties