Wat een drama. Ik loop toch al wat jaren mee, heb al wat competities in diverse sporten meegemaakt. wedstrijdschema’s gepland, mountainbikers wedstrijden laten rijden etc etc… Maar wat ik dit jaar in het basketbal zie is ongekend. Voor het gemak, en omdat ik fan van ze ben, heb ik even het schema van New Heroes in een excel bestand gegoten.

schematje

Ik zal best e.e.a vergeten zijn, maar zo kreeg ik even beeld van de wedstrijden en waar de rustperiode’ zitten.  Natuurlijk is men afhankelijk van beschikbaarheid sporthallen e.d, maar mijns inziens kan dit toch strakker gepland worden. Paar dingen die me opvallen:

  • Half oktober beginnen, wat is er mis met september ? Paar weken gewonnen.
  • Weinig doordeweekse wedstrijden in eerste gedeelte. Prop daar alles vol, je kan het maar alvast gehad hebben om geneuzel met bekerwedstrijden later in seizoen te voorkomen.
  • 2 weken vrij rond interlandperiode’s. Dat terwijl het NMT 2 wedstrijden speelt in een tijdsbestek van 4 dagen. Die 2 weken  is echt nodig?
  • Groningen speelde Europees. We hebbben 9 teams dus elke ronde is er een vrij. Plan Groningen in het schema in ieder geval in de DBL vrij rond de Europese data. Minder geschuif met wedstrijden zoals nu het geval is. En ja, gewoon rekening houden met alle Europese data en niet voorcalculeren “dat Donar maar 1 of 2 rondes meegaat.
  • Kijk eens naar de vrije weekenden ( blauw). Ruimte genoeg ! (e.e.a afhankelijk van eerder genoemde beschikbaarheid.

 

Dat het plannen niet makkelijk is, ben ik me van bewust. Dat er vele factoren zijn waar je rekening mee moet houden, ben ik me van bewust.  Maar een verdeling van 11/26 ( 11 in eerste 3 maanden, 26 in de 3 maanden daarna) lijkt me ietwat scheef en kan zelfs met behulp van een simpel Excel bestand beter gepland worden lijkt me. Dames / Heren van de WedstrijdPlanningsCommissie… Mag dit volgend jaar iets beter ? Dit is niet te plannen, zeker niet voor de fans. Weet je hoe vaak ik thuis heb moeten uitleggen dat ik weer een avond extra thuis ben omdat het schema weer omgegooid is ? Knettergek wordt men ervan!

Nu las ik vandaag dat de wedstrijd Donar – Apollo van 2 april niet doorgaat omdat Donar dan tegen New Heroes wenst te spelen.  Weekje van tevoren gaat men dit even omgooien. Kort door de bocht -> Flikker maar op Apollo, New Heroes is belangrijker.           (Snap ik, is ook zo!). Zonder gekheid, dat kan toch niet? Wat is daar de achterliggende gedachte van ?  Re-scheduled wedstrijden New Heroes – Donar op 10 en 17 April. Met in het achterhoofd dat Donar Europees toch zeker de volgende ronde weer zou kunnen halen (11 en 18 April) is de kans dus groot dat die beide wedstrijden weer verschoven gaan worden.

Beste planners. Mag dit volgend jaar anders? Mogen we volgend jaar aub een schema hebben waar we rekening mee kunnen houden en dat niet elke week wijzigt waardoor de competitie gewoon een lachertje wordt ? Om deze sport verder te professionaliseren zal er ook een professioneel speelschema moeten komen en niet eentje wat bepaald wordt door het rollen van een dobbelsteen.

Alvast dank!

Advertenties