New Heroes won van ZZ Leiden. Dikverdiend. Mooie overwinning. Plek 2 op de ranglijst. Prima weekend. Winnen is mooi. Verliezen meestal niet, maar het is een kunst als je wel mooi kan verliezen. Door respect te tonen voor de klasse van je tegenstander. Het kan dus ook mooi zijn, alleen zagen een paar “basketballfans” dat even anders…

Laat ik voorop stellen dat ook ik van mening ben dat het publiek zich moet gedragen. Dat gezegd hebbende weet ik ook niet precies wat er is voorgevallen tijdens de wedstrijd, maar het verhaal zal ongetwijfeld 2 kanten hebben.

Nuff said. Het gaat me even over het volgende. Zoals gezegd, verliezen kan ook mooi zijn. Alleen zijn er altijd minder goede verliezers, mensen die het dan gaan zoeken in randzaken om zo het verlies van hun clubje een beetje goed te praten door andere de schuld te geven. In eerste instantie ligt het verlies natuurlijk altijd aan de spelers zelf, of de coach (die in dit geval een kleine rotatie heeft/gebruikt waardoor spelers op hun tenen lopen het laatste anderhalve kwart.. maar er zal vast een reden voor zijn).  Hoe makkelijk is het dan om daar aan voorbij te gaan en “iets anders de schuld te geven.  Zie onder het screenshot. En nee, ik heb geen namen zwart gemaakt, want openbaar gepost op twitter.

manmanman1

Ten eerste.. de DBL die zich achter Leiden schaart door bovenstaande post de wereld in te slingeren. Raar.. geef als medium van basketballend Nederland gewoon ruimte aan de dingen die ze in Den Bosch bewerkstelligen om sfeer te creeren en het basketball populair te maken. In plaats daarvan volgt er een zure tweet over de speaker van dienst.  Die Henk Pieterse.. Die.. klinkt ietwat denigrerend. Neem aan dat de desbetreffende persoon DE Henk Pieterse bedoelde… 4 jaar college in Amerika, 101 voudig international, 5x kampioen met Den Bosch, 1 x met Den Helder, try out bij de 76-ers… Dan spreek je niet over die…. Laat ik het een aparte manier van communiceren noemen. Het antwoord daarop is droevenis tot de 10e macht. Dan heb je er werkelijk niks van begrepen en heb je de speaker nog nooit aan het werk gezien in een echte sporthal.  Dan heb je werkelijk niet begrepen waar Henk mee bezig is. Dan heb je werkelijk niks begrepen.  Een bedrijf wat lange dagen door het land trekt om pesten tegen te gaan, kinderen leert respect te hebben, kinderen leert hoe met elkaar om te gaan en nog veel meer. Diezelfde Henk zou het publiek ophitsen ? Nee, dat is geen ophitsen, dat is opzwepen. Heeft meneer wel meegekregen wat een sfeer er in de Maaspoort hing, of doet hij alleen maar roeptoeteren? Ik denk, en vrees namelijk het laatste….

Nog zo’n zonnige tweet die ik voorbij zag komen:

manmanman2

Niet als clowns fungeren. Malloot. Boeren. Tsja, deze meneer of mevrouw kan ook nog wel een lesje “respect” gebruiken. Hij/zij is even vergeten hoe de verklede meneer (een clown?) in Leiden tekeer ging in de thuiswedstrijd tegen New Heroes op het moment dat Love de wedstrijd overnam en ZZ Leiden naar de overwinning bracht? Is de organisatie in Leiden zo zwak dat ze dat toestaan? Mag die verklede manier wel in de microfoon boeren? Het heeft allemaal te maken met gebrek aan respect.. Eh ja, laten we het dan maar niet over die tweet hebben…toch ?

Speakers moeten zich dus gedragen. Ik zou zo graag een voorbeeld hebben waar de speakers van Den Bosch zich afgelopen zondag hebben misdragen. Denk dat men lang kan zoeken… Nergens, maar dan ook nergens in het land hangt er zo’n sfeer tijdens dit soort wedstrijden als in Den Bosch. En daar is Den Bosch trots op. Ze zetten basketball weer op de kaart! Nu is het aan de andere clubs om dat ook te doen (jaja, Donar doet ook een duit in het zakje met hun Europees avontuur!) . Afgunst helpt daar niet bij, toegeven dat de ander beter was en het een heerlijke middag was, wel.. Maar dat laatste zal, als ik het zo lees, bij sommige supporters nog een lange weg worden.

Beste fans, onze sport is te klein om dit soort gedrag te vertonen en andere proberen te kleineren. Probeer nu eens met zijn allen om deze sport groter te maken. Dat gaat niet lukken met dit soort gedrag. Dat gaat niet lukken met de mensen “afkraken” die zich dag en nacht inzetten om de sport naar een hoger niveau te tillen. En nee, dat gaat ook niet lukken als het publiek zich niet gedraagt. Maar geloof me maar dat daar actie op wordt ondernomen.  Er was zondag zoveel moois te zien (clicky) , waarom focussen we ons daar niet op en laten we dat aan iedereen zien in plaats van dat zure gezeik ?

Bij voorbaat dank!

 

 

 

Advertenties