Sander van der Holst is 1ste jaars hoofdcoach in de DBL.                                                           Sander van der Holst is ingestapt tijdens de slechtste periode van Basketball Den Bosch.     Sander van der Holst verloor de 1ste 5 wedstrijden met zijn club.                                             Sander van der Holst zag hoe de club gered werd.                                                                       Sander van der Holst staat nu 4e met New Heroes                                                                       Sander van der Holst houdt vol en vecht door.

Gisteravond zag ik de wedstrijd van New Heroes in en tegen Amsterdam. Een dramatisch 1ste kwart (34-16) deed de Bosschenaren de das om. De coach puzzelde, puzzelde en puzzelde. En dat is juist meteen de rode draad door dit seizoen heen. Het puzzelen……

Sinds een paar weken is het team compleet. Nou ja, compleet.. er zijn nog steeds blessures, maar de spelers die er zijn blijven nu en kunnen aan elkaar wennen. De maanden daarvoor bleven er verschuivingen, bleven er blessures en bleef de coach dus puzzelen. En dat puzzelen lijkt me niet de juiste hobby voor een coach van een basketbalteam. Dat puzzelen doe je in de eerste weken van de competitie en daarna ga je, met de juiste oplossing, de wedstrijden spelen en je voorbereiden op de play offs. Nu staan de play offs voor de deur en is de coach bijna klaar met de puzzel. Natuurlijk, als alle stukjes van de puzzel nu op zijn plaats vallen is er niks aan de hand en is de timing goed.

sander2

Neemt niet weg dat we zeker respect moeten hebben voor zijn manier van werken en datgene wat bereikt is.  8 van de 10 coaches zouden gillend gek zijn geworden tijdens zo’n seizoen. Misschien coach van der Holst ook ooit wel, maar nooit langs de lijn. Ik verdenk hem ervan dat hij dat in de bossen tussen Den Bosch en zijn woonplaats doet. Waar niemand hem ziet gooit hij even alles eruit zodat hij in de hal, tijdens de wedstrijden en de training, weer zijn job kan doen. En ja, we moeten met zijn allen waardering hebben voor datgene wat hij dit jaar voor elkaar krijgt. Als je kijkt naar de omstandigheden en de weg die de club heeft moeten begaan dit seizoen is dit gewoon een knappe prestatie. Natuurlijk zijn er wedstrijden geweest die New Heroes had kunnen ( en misschien wel had moeten) winnen, maar nogmaals, gezien de omstandigheden is een 4e plek helemaal niet zo beroerd. Zeker niet als je terugkijkt naar de stand na de eerste 3 wedstrijden en het vooruitzicht op dat moment.

Kom ik nog een keer terug op die marathon waar Bob en Jos het over hadden op het moment dat ze de club in handen kregen. Dat proces is nog steeds bezig, hoe graag we ook willen dat die eindsprint ingezet wordt. Dit jaar is een jaar waar elk plekje wat we stijgen mooi meegenomen is en elke ronde die we in de play-offs overleven een bonus is. Volgend jaar, dan moet (en gaat) het gebeuren, en dan mogen we de coach aan het eind afrekenen op de resultaten. Dit jaar mogen we verdomd blij zijn dat Sander aan het roer staat!

Advertenties