Godverdomme! Dat was het eerste wat in me opkwam toen ik de kop van dit bericht las. Daar gaan “onze” 25-30 punten per wedstrijd, daar gaat de merchandise die (natuurlijk) gemaakt is, en daar gaat een toch attractieve speler. Heel even dacht ik ook: Daar gaat het kampioenschap.. ( en ja, ik weet donders goed dat daarvoor (nog) veel werk nodig is…).

Toen las ik het complete bericht en was ik redelijk verbaasd. Niet om de keuze die Jos gemaakt heeft. Jos weet wat een team nodig heeft, en Jos weet ook wat een team niet nodig heeft. Blijkbaar heeft dit team behoefte aan een speler die op zijn plek is op de positie van point guard. Maar blijkbaar heeft Scott geen team nodig om zijn kwaliteiten te kunnen laten excelleren, al dan niet op de positie van shooting guard.  Zelfs ik zag de voorbije weken dat Scott als PG niet op zijn plek was en dat hij toch foutjes maakte en stiekem wat balverlies leed. Zijn flinke scores verbloemden dat meestal, want ja, hij was wel steeds gedreven om te scoren en te blijven gaan. Misschien soms iets te fanatiek, zodat zijn acties er af en toe wat klungelig uitzagen. Vallen, opstaan, bal uit handen laten vallen, toch weer die drive naar de basket, net missen, vol gas terug en weer opbouwen.

Ik begrijp dat de Amerikanen hier komen om te kunnen laten zien dat ze kunnen basketballen en zo misschien een contract afdwingen in Europa bij een iets grotere club. Ik begrijp ook dat de Amerikanen hier komen om bepalend te zijn. Wat ik minder begrijp is dat er toch sommige zijn die niet begrijpen (u begrijpt het nog?) dat dat niet alleen kan, dat je daar een team voor nodig hebt. In het geval van Scott krijg ik het gevoel dat zijn eigenbelang in deze zwaarder woog dan het teambelang. Net iets wat een ploeg in opbouw, zoals New Heroes, niet kan gebruiken. En als je je dan toch hier in de kijker wil spelen, pas je dan iets aan, want zeker in het geval van Scott ben ik ervan overtuigd dat hij, als shooting guard, zich zeer zeker in de kijker had kunnen spelen. Zeker met McWhorter naast zich. Waarom hij dat dan niet wil? Dunno, maar het feit dat hij het geen kans wil geven geeft mijns inziens ook aan dat dit misschien voor het team nog niet zo slecht uitkomt. Er is nog steeds kwaliteit genoeg om wedstrijden te winnen en om mee te gaan doen voor de prijzen.  Of dat ook echt zo is zullen de komende wedstrijden uitwijzen, te beginnen a.s. zaterdag in Leiden. Of McWhorter er dan al bij is? Ik heb nog geen idee….

 

Advertenties