Tussen al het geweld van de aankondigingen dat er binnenkort 3 Amerikanen bij Den Bosch spelen is er ook nog een speler die, in de eerste wedstrijden van het seizoen, weer laat zien dat hij de klasse en het talent heeft om een “grote speler” in Nederland te worden.

Natuurlijk doet hij al met de grote jongens mee en is hij 1 van de starters van het team van coach v/d Holst, maar hij is, met zijn 22 jaar, tegelijkertijd een van de “jonkies” in de Eredivisie. Toch doet hij niet onder voor de rest en vind ik hem, ook al had hij een iets mindere wedstrijd tegen Amsterdam, een van de smaakmakers van New Heroes Den Bosch.

In 2015 naar Den Bosch gekomen. Dat jaar zou Den Bosch het met minder buitenlanders gaan doen en de jeugd van Nederland de kans geven om beter te worden. Meer Nederlanders zouden de Eredivisie moeten bevolken en Den Bosch nam daarin een voortrekkersrol. ( Al dan niet financieel “gedwongen”, ik heb daar geen inzicht in, dus geen idee… ). Het was een nobel streven. Ook Lietmeijer kwam naar Den Bosch, maar gaandeweg het seizoen kwam die steeds minder aan spelen toe. Bouwknecht bleef wel zijn minuutjes maken, maar elke keer had ik het idee dat hij toch wat wedstrijdritme miste. Het leek er soms op dat zijn schoten, zijn passes en zijn spelinzicht net die scherpte misten die hij wel zou hebben bij meer minuten. Desalniettemin sleepte hij de titel MVP U23 in de wacht, wat niet meer dan terecht was.

bouwknecht2
Maarten Bouwknecht in actie tijdens de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden.                 Fotocredits: New Heroes Den Bosch

Dit jaar begon hij elke wedstrijd die Den Bosch speelde. Natuurlijk mede doordat Den Bosch een krappe selectie had, maar ik kan me (bijna) niet voorstellen dat hij, mocht dat anders geweest zijn, niet gespeeld zou hebben. Het is algemeen bekend dat het de eerste 5 wedstrijden bij Den Bosch (net) niet lukte, maar Maarten bleef toch op  een prima niveau spelen. Maximale inzet ( wat trouwens voor het hele tem gold) en nooit t “koppie laten hangen”. 19 punten en 5 steals tegen Rotterdam , 15punten en 5 steals tegen Zwolle en 22 pnt tegen Leiden zijn prima scores. De wedstrijd tegen Amsterdam was een rare voor Bouwknecht. Scott speelde zijn eerste wedstrijd en het leek allemaal ineens wat onwennig Niet dat ik Scott de schuld ga geven, maar het was te zien dat men aan elkaar moest wennen. Geen enkel probleem bleek een week later. Het onwennige tegen Amsterdam was tegen Leeuwarden meteen teniet gedaan. Er was ( tenminste zo zag ik het) een soort chemie / klik tussen die twee. Ze vonden elkaar al bijna blindelings en kwamen tot 25           (Bouwknecht) en 24 ( Scott) punten. Tel daar de 7 assists en 6 steals (Bouwknecht 4) van Scott bij op en het was toch al wel duidelijk dat er hard getraind was de afgelopen week.

Ik ben fan. Vorig jaar was ik al gecharmeerd van de speler Bouwknecht, dit jaar ga ik hem nog intensiever volgen. Puur omdat het mooi is om te zien hoe een speler kan en zal groeien gedurende het seizoen en zijn loopbaan. Natuurlijk zullen de fans komen voor spectaculaire acties van de Amerikanen, maar verlies deze jongen niet uit het oog. Ik verwacht dat hij ons dit jaar nog zeker ( in positieve zin) zal verbazen met zijn spel!

Advertenties