Paris - Roubaix  2010
Foto: Cor Vos

Volgens Velonews zijn er documenten buitgemaakt door The Fancy Bears waarin belastende informatie zou staan over o.a Cancellara, Fuglsang maar ook onze eigen toppers in het mountainbiken, Nino Schurter en Catharina Pendrel. Het betreft hier therapeutic use exemption (TUE).  Een “vrijbrief” om (verboden) medicijnen te gebruiken om medische redenen. Een mooi grijs gebied…En ja, astma is een populaire reden om een attest aan te vragen deze dagen…

Omdat dit natuurlijk geen nieuws is wat de media graag naar buiten brengt ( want geen voordeel met dit posten, blijft niks aan strijkstok hangen, zit geen hotelovernachting aan vast) zal ik maar weer een keer opdraven om hier het een en ander over te gaan roeptoeteren. Nog nooit heb ik een verhaal over doping geschreven o.i.d, om de simpele reden dat het MTB en crossen meestal buiten schot is gebleven.

Aan de ene kant hoop ik dat dat altijd zo blijft, aan de andere kant is het natuurlijk ook redelijk naief om te denken dat het in onze geliefde sporten niet voorkomt. En ja, ik weet zeker dat jij, ja jij lezer, er ook zo over denkt. Waarom zouden er wekelijks berichten in de media komen over atletiek, zwemmen, schaatsen, wielrennen m.b.t doping en blijven deze 2 sporten buiten schot?

  1. Het professionele mountainbiken is niet interessant voor de pers. Te kleine sport, te weinig aandacht, dus te weinig lezers voor de artikelen die men schrijft
  2. Wat betreft het veldrijden, dat is een Belgische aangelegenheid. En in Belgie is er nog nooit een gedegen onderzoek gedaan naar de nationale wielrenners mbt doping. De Nederlandse, Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Amerikaanse renners stonden in de rij om hun verhaal te doen, die in Belgie ?

Tot zover 2 redenen waarom het zo stil is met betrekking tot dit onderwerp. De andere reden staat hierboven reeds vermeld. Maar zou er dan helemaal niks te melden zijn over dit onderwerp? Natuurlijk wel, maar dat vergt gedegen onderzoek. Onderzoek wat niemand gaat doen, puur omdat de tijd ontbreekt. Internationaal zal er best onderzoek gedaan gaan worden naar deze documenten en de waarheid erachter, de aandacht zal dan in eerste instantie toch uitgaan naar de wielrenners.

Toch wil ik even onder de aandacht brengen dat hier ook Schurter en Pendrel genoemd worden. Nee, natuurlijk ben ik daar niet blij mee, maar we kunnen het ook niet negeren. Kop in t zand is niet de manier om een schone sport /iets gedaan te krijgen. Pendrel heeft overigens al gereageerd op haar FB pagina.

Today I was informed that my WADA account was hacked by Fancy Bears. You will see my name in the media with other athletes who received a TUE (Therapeutic Use Exemption) this season. As many of you know I had surgery for a broken thumb in April. 2 pins were inserted in my thumb to aid the bones in union. For the surgery an anesthesiologist gave Remifentanil as a pain killer for which I applied for and received a TUE. That is all. Keep the faith.

Schurter en/of zijn team heeft dat volgens mij nog niet gedaan. Die zijn te druk met de NinoBikeDays en geef ze eens ongelijk. Een bericht van een aantal hackers uit Rusland is natuurlijk in 1ste instantie ook niet echt iets om direct van je stoel af te vallen, aan de andere kant… waar rook is is vuur….

We wachten het maar af. Als buitenstaander heb je nu eenmaal moeilijk zicht op dit soort dingen, als insider valt dat zelfs nog niet mee ( zie Smeets en Armstrong).

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Advertenties