Met verbazing las ik uw stukje over het All Star Gala in Nederland. De verbazing was vooral omdat het stuk geschreven is met een negatieve insteek en er geen zuurder stukje tekst te vinden is over het basketbal in Nederland dan datgene u schreef.

Wat ik me dan afvraag, heeft u enig idee hoe het basketbal beleefd wordt in Nederland? Heeft u enig idee hoeveel geld de clubs hebben ( of niet) om een seizoen te kunnen spelen? Wat voor budgetten daarin rondgaan? Hoeveel vrijwilligers er wekelijks voor hun cluppie klaar staan om de wedstrijd door te kunnen laten gaan? Geheel belangeloos en voor niks! Nee, inderdaad, geen Amerikaanse toestanden. Geen bakken met geld die beschikbaar zijn om het basketbal te laten floreren. Maar gewoon nuchtere Hollandse vrijwilligers die voor dag en dauw in de weer zijn voor hun cluppie. En eindelijk is er een (sport) zender die wel inziet dat de sport wat meer aandacht verdient. Daar zijn we blij mee, daar is de sport meer mee gebaat dan het uiterst negatieve stukje wat u de lezers voorschotelt.

Vooral na het kijken van het NBA All Star Weekend vorige maand met de slam dunk contest tussen Aaron Gordon en Zach LaVine zat het publiek klaar met popcorn voor de Nederlandse versie.

Als u enig inzicht had in het NL basketbal had u geweten dat bovenstaande natuurlijk een hoop onzin is. ( wat ook de rest van het stukje is, maar daar komen we later op terug). Elke vergelijking tussen Gordon, LaVine en b.v. Kravic en vd List loopt mank buiten het feit dat het inderdaad allemaal basketballers zijn. Alsof je op een zondag naar de hoofdklasse amateurs voetbal gaat kijken en daar verwacht dezelfde bewegingen en klasse te zien als bv.Messi.Waar baseert u het in godsnaam op dat de slam dunk contest in NL van hetzelfde niveau zou zijn als die in de NBA?

De wedstrijd verliep in het begin slordig: ballen vielen tijdens het dribbelen, driepunters mislukten keer op keer en er werd zelfs een speler van de Orange Lions tussen zijn benen gespeeld. Dat had allemaal niet gehoeven.

Nee klopt, die fouten tijdens de All Star Game hadden niet gehoeven, maar dat is juist ook de charme van een All Star Game. Spelers die nooit met elkaar spelen proberen toch elkaar te vinden om er een show van te maken. Ja, dan gaat er wel eens iets mis, maar de keren dat het lukt is het smullen. Je kan daar dan inderdaad over zeiken, dat is blijkbaar een keuze die u maakt. Waarom? Ik heb werkelijk geen idee, maar ik neem aan dat u een prima achterliggende gedachte hebt bij dit tenenkrommende stukje over het NL basketbal.

Amerikaanse basketbaltoestanden in Nederland, zover is het helaas nog lang niet.

Ben ik helemaal met u eens! Maar moet dat wel? Moeten we in NL een kopie hebben van de NBA? Waarom kan de DBL niet gewoon met haar eigen charme de strijd aangaan met het NL publiek en zo de sport populairder maken? Er is nu eenmaal in NL niet zoveel geld en middelen om de wereldtop deze kant op te halen. Een beetje basketballer die uitblinkt vertrekt al snel voor het geld en de sportieve(re) uitdaging naar het buitenland. Niks mis mee, maar laten we aub niet vergeten waar het NL basketbal vandaan komt. Dat we nog een lange weg te gaan hebben is duidelijk. Het uitzenden van de wedstrijden van de DBL door Ziggo is een begin,  zorgt toch voor wat postitieve invloed op het basketbal en dat hebben we nodig. Waar dit azijnzure stukje dan vandaan komt is mij een compleet raadsel.

We hopen u de komende wedstrijden overal langs het veld te zien om verslag te doen van de vele mooie passes, dunks en onderlinge strijd die het NL basketbal wel heeft. Misschien dat u dan iets meer kennis krijgt van deze mooie sport.

P.s. Uw stad Leiden, niet echt Amerikaanse toestanden daar he, vergeleken met Toronto? 

Advertenties