Als reactie op de blog van Leon Kersten (hieronder re-blogt of te lezen via deze link -> http://leonkersten.info/2015/02/07/stoppen-met-scoren/ ).

Moeten de clubs, spelers en agenten stoppen met scoren en beginnen met nadenken? Die vraag bleef maar in mijn hoofd hangen. Let wel, ik trek de deskundigheid van Leon niet in twijfel, integendeel, maar deze vraag intrigeert me wel.

Is het namelijk niet zo dat de Nederlandse clubs die Amerikaanse “passanten” gewoon nodig hebben om elk jaar toch een team te kunnen laten spelen dat Europees ook lekker mee kan doen ? Zie SPM Shoeters nu. Wat is er nu mooier voor club, sponsoren, spelers en zeker het publiek om die Europese wedstrijden mee te maken met ook nog mooi spel en heerlijke resultaten ? Je wilt toch elk jaar als club ervoor zorgen dat de sponsoren ook het volgend jaar weer de portemonee trekken ( want hard nodig…) en de fans naar de sporthal blijven komen om en het team te steunen en toch ook wat geld in het laatje te brengen.

Vandaar dat ik het nog eens niet zo heel erg vind dat de meeste overzeese spelers na een jaartje of 1-2 weer vertrokken zijn. We zijn in Nederland nu eenmaal zo ver dat de gemiddelde basketbal fan zo verwend is met beelden uit de NBA dat ze hier ook half half elke wedstrijd een alley-oop verwachten, 4 slam dunks willen zien etc etc. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat met onze Nederlandse jongens niet kan! Maar face it, de Amerikaanse jongens hebben nu eenmaal aantrekkingskracht op het basketbal publiek. Dat hoef je niet onder stoelen of banken te steken.  Maar werkt het ook niet gewoon 2 kanten op? Die jongens gebruiken een Europese club om verder te komen naar een topclub en de Europese club gebruikt die jongens voor de nodige publiciteit.

Natuurlijk heb je er als club geen zak aan qua continuiteit.  Een team opbouwen blijft lastig als je elk jaar nieuwe jongens moet inpassen. Maar een team opbouwen zonder sponsoren en/of financiele middelen zal ook lastig worden. En heel kort door de bocht, die jongens zorgen daar toch wel voor.

Wat ik me dan afvraag: Wat zou de basketbalfan liever hebben,  een team wat lekker de NL competitie speelt, of een team dat ook Europees lekker mee kan doen en zodoende heerlijke wedstrijden basketbal kan laten zien tegen “grotere” tegenstanders ?  Persoonlijk kies ik dan voor het laatste….

Advertenties