Een voorsprong van 10 punten in het 4e kwart. Balbezit met 12 seconden op de klok en een 95-94 voorsprong, afsluiten met een dunk en zo de tegenstander nog 4 seconden de tijd geven om een driepunter te maken ( wat ze dus doen). Een time out op het verkeerde moment.

Na 2x overtime had iedereen zijn woordje klaar. Knullig, we hadden moeten winnen! Onnodig dit! Gewoon uitspelen die wedstrijd! En ja, natuurlijk had SPM de wedstrijd in het 4e kwart in het slot moeten gooien, natuurlijk hadden de punten in Den Bosch moeten blijven.  De spelers van Avtodor Savatov waren rijp voor de sloop in het 4e kwart, al dan niet door hun 2 daagse reis naar Den Bosch of de jetlag.  Helaas liep het net even anders.

Want let wel. Avtodor is geen simpel ploegje.  Hun grote (letterlijk) troef is Fesenko, een 2 meter 16 lange reus in de NBA gespeeld heeft bij Utah Jazz en Indiana Pacers. Sinds 2014 speelt hij dus in Rusland bij Avtodor. Persoonlijk vond ik dat hij gisteravond niet zijn beste wedstrijd speelde, maar toch pakt hij 14 (belangrijke) rebounds.  De andere troef van Avtodor is Courtney Fortson. Hij speelde gisteravond maar liefst 50 (!) minuten en scoorde 26 punten. De ploeg wordt dan ook getipt als 1 van de 3 ploegen die de Euro Challenge zou kunnen winnen.

Nogmaals, de kansen op een mooie overwinning waren zeker aanwezig. SPM speelde voortreffelijk basketbal en voor de toeschouwers was het een ware thriller. Het eind van de reguliere speeltijd waar een overtime wordt afgedwongen na een spectaculaire laatste minuut, een 1ste overtime waarvan de laatste 12 seconden weer knotsgek waren, en dan de 2e overtime die er net teveel aan was voor SPM. Teleurstelling, ja dat zeker, maar toch ook weer waardering voor wat de ploeg laat zien op dit niveau. De laatste 16 zijn bereikt, en dat voor een clubje uit Nederland dat een paar jaar geleden nog op sterven na dood was. Dus ja, dan mag je best trots zijn op datgene wat bereikt is. Ook al had het gisteren anders af kunnen lopen.

En ja, een lange neus naar de thuisblijvers. Wedstrijden zoals laatst tegen Tartu Rock en nu tegen Avtodor, die zie je niet vaak. Die spanning, de strijd en de sfeer, dat maak je alleen mee als je op de tribune zit. SPM, en zeker de spelers en coach verdienen gewoon meer toeschouwers dan de 1500-1900 die er nu op de tribune zitten.  Het kan niet zo zijn dat jullie, de thuisblijvers die wel basketbalfan zijn, dit niet kunnen waarderen. Laat je eens overtuigen en ga gewoon kijken in de Maaspoort. A.s donderdag spelen ze thuis tegen Landstede Zwolle voor de competitie, de eerst volgende wedstrijd in de Euro Challenge is op woensdag 18 februari tegen de Fraport Skyliners (GER). Spektakel gegarandeerd !

Advertenties