Zeker weten dat we in Nederland, en ook in de omgeving van Den Bosch, vele basketbal fans hebben die graag naar de NBA kijken. Spectaculaire dunks, no look passes, alley oops en noem het allemaal maar op. Een genot om te zien!.

Gisteravond was ik weer  bij de enige echte basketbal club van Nederland, SPM Shoeters uit Den Bosch. In de Maaspoort namen ze het op tegen Tartu Rock uit Estland. Klopt, niet een wedstrijd waar de gemiddelde basketbal fan voor warm loopt, maar waarom eigenlijk niet ?

Een kleine 1900 toeschouwers waren aanwezig in de Maaspoort. Een mooi aantal, maar deze club verdient veel meer. Zeker gezien de spelwijze, de vechtlust en het mooie spel is het niet echt te begrijpen dat de Maaspoort niet vol zit. Of kies ik alweer ( na het mountainbiken) een sport uit in de marge? Het lijkt me dat basketbal wereldwijd meer fans heeft dan het mountainbiken, dus die vlieger gaat niet op.

Na een stroeve start van SPM ( eerste kwart 15-28 achter) werd er in het restant van de wedstrijd even een tandje bijgezet. De overgang van de Nederlandse competitie (afgelopen weekend won Den Bosch met 108-65 van Rotterdam) naar de EuroChallenge is groot, heel groot. Het zijn een ander soort wedstrijden, waar ook de spelers toch even aan moesten wennen in het begin van de wedstrijd. Maar zoals gezegd, vanaf het 2e kwart lieten de spelers van SPM zien waartoe ze in staat zijn. En dat is gewoon keihard werken, verzorgd basketbal spelen en resultaat halen! Ook in Europese wedstrijden doen ze zeker niet onder voor de tegenstanders. Uiteindelijk wint SPM dan ook met 78-77 deze wedstrijd na de mooiste laatste 12 seconden (zie onder voor beelden) van een wedstrijd die ik de laatste 5 jaar gezien heb.

Maar waar zijn de die-hard fans dan? Die fans die zitten te kwijlen bij de NBA? Waarom komen die niet massaal naar de Maaspoort om te kijken naar de Amerikanen ( want ja, dat blijven de publiekstrekkers blijkbaar….) die daar spelen. Brandyn Curry ( lees zijn verhaal  http://www.spmshoeters.nl/news/blog-brandyn-curry/ ), Chris Denson en Reggie Johnson. Elk specatulair spelend met hun eigen specifieke kwaliteiten.  Een guard, shooting guard en center die week in week uit laten zien dat het ook in Nederland de moeite waard is om te gaan kijken. Voeg daarbij het loepzuivere spel van Kees Akerboom, de onverzettelijkheid van Stefan Wessels, Arvin Slagter en Ralf de Pagter en je hebt de perfecte combinatie voor een avondje heerlijk basketbal.  Zeker weten dat er vele basketbalfans de wedstrijd van gister hadden willen meemaken. Dit is er eentje voor in de boeken, en afgaande op het spel en de inzet van de spelers van SPM zullen er nog vele volgen dit seizoen!

Advertenties