Het sportgala. Altijd voer voor discussie, omdat 16 miljoen inwoners, 16 miljoen meningen. 1 discussie wil ik er even uitpikken, die van Young Talent Award…. ( verrassend he? ).

Sport, wat verstaan we daar nu eigenlijk precies onder?                                                          Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.

Door middel van lichamelijke bewegingen… Nou heb ik toch echt het idee dat je op een mountainbike meer lichamelijke bewegingen maakt dan wanneer je je rechtervoet op en af een gaspedaal moet houden en je handjes op 10 voor 2 om een stuur gevouwen houdt…

Natuurlijk preek ik hier voor eigen parochie, en met bovenstaande wil ik niet zeggen dat Max Verstappen helemaal niks kan. Wat hij laat zien is van uitzonderlijke klasse en op zijn leeftijd zeker uniek.. Maar om zijn prestaties te belonen met deze award? Met een “sport” waar je ook afhankelijk bent van veeeeeel geld, je materiaal, maar natuurlijk ook een beetje feeling voor autorijden. Het blijft voor mij een “sport” waar bij je, als je geld hebt, je de beste motor kan kopen, de beste auto kan fine-tunen, en dus het hardste kan rijden.  En ja, dan gaat het nog niet automatisch, dat begrijp ik wel.

Bij het mountainbiken heb je die factoren veel minder. Ja, materiaal is ook belangrijk, maar je zal toch altijd zelf moeten trappen ! En daar moet je veel voor doen en laten om dat voor elkaar te krijgen! Fysiek lijkt me dat vele malen inspannender dan wat de heren coureurs op het asfalt laten zien. Maar buiten dit alles spreken de uitslagen toch ook wel in het voordeel van Michiel van der Heijden ( want ja, daar gaat het hier over.. ow, dat hadden jullie al gedacht? ).

De podiumplekken van Michiel:

mvdh1 mvdh2

Tel daarbij op al zijn Nederlandse MTB titels in alle categorieën, zijn veldritoverwinningen her en der en je kan spreken van een uitzonderlijk talent. Zeker omdat we in Nederland nu niet echt verwend zijn de laatste jaren met mountainbikers die de wereldtop kunnen gaan bestormen hebben we hier toch wel echt te maken met een talent.

Max won natuurlijk ook heel veel. Daar kan je gewoon niet omheen.

max1

Maar karten…. ik blijf het lastig vinden dat onder de noemer sport te scharen. Net zoals dammen, schaken, bridge en poker..  Bij sport zie ik mensen die kapot de finish bereiken, neer storten ter aarde want uitgeput, fysieke strijd tussen de sporters en tegen de elementen. Uitputting en fysiek ongemak na de inspanning, dan heb je sport bedreven!.

Vandaar dat ik grote twijfels heb bij de verkiezing van Max. En niet alleen die van Max hoor, de complete uitslag van het sportgala is gebaseerd op de hoeveelheid media aandacht die de sporter ( of sport) krijgt in het jaar voorafgaand aan de verkiezing. En dat mijne dames en heren, maakt deze verkiezing een beetje nutteloos. De gunfactor is te groot, de uitslag is te veel verbonden met de media aandacht en daardoor krijgen de echte sporten (hupMTB) gewoon geen kans om met de voor hen verdiende award naar huis te gaan.  Nederland voetbal en schaatsland… en daarna is er een groot gat naar de andere sporten.. En dat is o zo jammer.

Advertenties