Zondag 23 maart, podium bij de vrouwen. Zoals jullie weten stonden daar 1) Anne Terpstra, 2) Marlo Koevoet en 3) Petra Mermans.
Mijn verbazing was vooral het feit dat Marlo bij de  elite gehuldigd werd terwijl ze de junioren wedstrijd reed. Een mail naar de KNWU met mijn vraag gaf me het volgende antwoord:

Hallo Rob,
Het klopt dat de Junior-Vrouwen en Nieuweling-meisjes (i.v.t) wel gehuldigd worden binnen de algehele Vrouwencategorie ( op basis van hun eindtijd). 
Onze cie. Off Road heeft besloten om daarnast per categorie afzonderlijk punten toe te kennen voor het regelmatigheidsklassement (t.b.v. de NK startvolgorde). 
Hiervoor is het nodig dat de betreffende rensters binnen hun eigen categorie inschrijven en vervolgens ook apart geklasseerd worden. 

Tot zover was alles duidelijk. alle vrouwen “rijden dus op een grote hoop” en worden geklasseerd naar hun eindtijd. En ja, omdat Marlo een dijk van een wedstrijd reed mag ze dan op het 2e treetje plaatsnemen.

Op mijn vraag of de dames/vrouwen/meisjes dan elke wedstrijd dezelfde tijdsduur gaan rijden heb ik nog geen antwoord gekregen. Dus ben ik even gaan rondkijken op de wedstrijdkalender. Had ik dat maar niet gedaan…..

Berlicum: Zoals boven vermeld, iedereen tegelijk, allemaal dezelfde tijd rijden…

Nieuwkuijk, internationaal, dus anders neem ik aan ? 
 
Havelte: Dames elite (A2) anders dan de junioren en nieuwelingen (A1)
Heeswijk:  Alles is nationaal A2, maar toch andere starttijden en tijd… ? komt eigenlijk overeen met Berlicum, maar toch andere wedstrijd ? Geen algehele vrouwencategorie ? 
Assen:  ook alles nationaal A2, en alles start tegelijk met zelfde afstand ? ( 10 ronden van 4.5 km, iedereen)
Hier zal nog wel verandering in komen, want alle categorieen om 09.00 lijkt me sterk…. 
Apeldoorn:  Internationaal, dus net als Nieuwkuijik zal hier ook geen vrouwencategorie zijn… 
Als ik dit alles een beetje samenvat is er dus tot nu toe 1 wedstrijd die in aanmerking komt voor het scenario Berlicum en dat is Berlicum zelf.. De rest is of internationaal, of zijn de junioren en nieuwelingen andere klasse en rijden ze andere (start) tijden.. Persoonlijk blijf ik het dus een beetje een rare regel / samensmelting vinden… Ik snap dat er niet veel junioren rijden, maar laat de nieuwelingen dan apart rijden en laat de junioren elke wedstrijd bij de elite starten met hun eigen klassering… Lijkt me stukken makkelijker dan dit gehannes met wel/niet samenvoegen en/of tegelijk starten… 
En wat doe je met bijvoorbeeld prijzengeld ? Een goede junior wordt dus 2e algeheel ( prijs!) en eerste in haar categorie ( prijs!). Dubbel geld, dubbele bloemen ? 3x rood-wit-blauw op het podium had ook gekund… elite-junior-belofte.. dat zou ook een mooi beeld geweest zijn…  Ik blijf het een beetje raar vinden… mag dat ? 
Of zie ik het echt compleet verkeerd ? 
Advertenties