Beste NOS, laat ik eens een lans breken. Nee, geen Lens, geen Lance, maar een lans. Voor een mooie sport die veel te weinig ( niet) op de nederlandse TV voorbij komt.  Mountainbiken !

We gaan weer de winter in, een winter waar het budget van de NOS wordt aangesproken voor het schaatsen. Schaatsen in alle uithoeken van de wereld, je kan het zo gek niet bedenken of we hebben een live uitzending en/of samenvatting. Van alle 341 skate-offs, van alle kwalificatiewedstrijdjes, werkelijk niks wordt overgeslagen.
Het schaatsen wat indoor gebeurd, zodat er geen tegenwind is, zodat er geen regendruppel op hun tere hoofdjes valt. Het schaatsen waar je al een diskwalificatie aan je broek krijgt als je over een lijntje schaatst of een blokje raakt. Dat schaatsen dus…

Maar niet alleen aan het schaatsen wordt het geld besteed hoor. Ik zie onbeduidende tenniswedstrijden voorbij komen tussen 2 Spanjaarden, paar Argentijnen en een verdwaalde Zwitser. Niks Nederlanders, allemaal buitenlanders die een partij spelen op een gravelbaan ergens in een buitenwijk in Frankrijk. Waarom zenden we dat uit ?
Paardrijden. Elke zondag is er wel ergens een concours waar die huppeldingen over balkjes springen. Leuk, voor de anderhalve fan die er in geinteresseerd is.

Zo kan ik nog legio voorbeelden geven, maar ik neem aan dat de uitzendingen in uw geheugen gegrift staan. En dan heb ik het nog niet over het voetbal gehad.. Volkssport nummer 1, maar om dan alle wedstrijden en herhalingen 3 x per weekend uit te zenden…. Ik weet het niet hoor…

Terug naar de echte sport. Het mountainbiken. Niks met je team knokken, niks uit de wind rijden. Gewoon vol de strijd aan met de elementen. Wat nou overdekt? Modder willen we zien, zwoegende rijders en ploeterende mannetjes die een lekkere rotspartij proberen te beklimmen.  Regen, wind, wat boeit het, gewoon gaan !  En na 2 uurtjes lekker uitgeput over de finish bollen met een grimas op het gezicht van het afzien. Dat is sport, dat is wat Nederlanders, die toch in een fietsland wonen, willen zien!

Beste NOS, waarom gaan we niet gewoon proberen om deze sport wat groter te maken in Nederland. De rijders doen al hun best. Er zijn zelfs al veldrijders die in de zomer een lekker programma meerijden op de MTB. Heerlijk toch ? Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zelfs nu zie ik MTB-ers lekker een paar veldritjes meepakken. Niks vermoeidheid ( hallo voetballers, ik hoor jullie al klagen bij 2 wedstrijden per week of als je maar 12 weken vakantie hebt…. ) maar gewoon doorknallen. Zomer en winter. Altijd paraat en altijd vol overgave die modder in.

Ik weet zeker dat de Hans Beckings, de Liwald Doornbossen, de Ramses Bekkenken en de Jeroen Boelens u niet teleur zullen stellen. Ik vergeet natuurlijk nog vele namen, zeker de man die het MTB in Nederland toch wel op de kaart heeft gezet, nl. Bart Brentjens. Die kennen jullie bij de NOS toch wel he ? 😉

U hoeft ook niet ineens smoorverliefd te worden op de sport. Dat kost tijd. Eerst een beetje klootviolen, die liefde komt later wel. Rustig aan beginnen, dan ben ik er zeker van dat deze sport over een tijdje voor u een kijkcijferkanon kan worden.

Het wordt mijns inziens (maar wie ben ik… )  tijd voor een iets andere programmering tijdens uw uitzendingen. De fans verdienen dat, alle vrijwilligers verdienen dat, maar zeker de rijders, die toch elke keer voor spektakel zorgen tijdens een etappekoers of een MTB wedstrijd.

Niet geschoten is altijd mis !

Houdoe wor !!

p.s.Jajajaja, volgende keer kumt er wir gewoon wa brabants in veur. Mar veur t zelfde geld leest daluk wel iemand van de NOS dees gezever en dan snappe ze t niet. Snapte ? #manmanman

Advertenties